Най-интересните заливи по света

Земните площи на планетата ни са много по-обширни и въпреки това не липсва суша, която остава девствена за човека, недокосната от технологии и машини на времето. Такива места има, не мислете, че са само мит от приказките, а малкото суша около тях, събужда любопитството на всеки турист. Около много вода и по самите брегове се раждат чудни гледки, които могат да накарат и най-големия скептик да въздъхне и да се преклони пред Майката Природа.

Представяме ви 3 неповторими залива, които са съхранили своите тайни и радват окото на всеки стигнал до бреговете им:

Киберон – бурен нрав от миналото, спотаен сред божествена красота. Това място е известно като Бискийски залив и се разполага на север от Испания, за запад от Франция и е отрупан с множество скалисти хълмове. Векове наред това място е било място на ожесточени сражения. Тук са воювали келтски племена, римляни. В историята това място е запаметило и Седемгодишна война между англичани и французи, както и воините водени от Наполеон. Днес на Киберон спират красиви яхти, ветроходни лодки и рибарски корабчета. Това място е популярно и с многообразието и богатството си от скариди. Тук кипи живот не само за туристи на сушата, но и във водата, а една от атракциите е организирането на ветроходство.

Ханума – известен залив под името място на костенурките. Разполага се в югоизточната част на остров Оаху и залива Ханаума, който някога се е формирал от изригнал вулкан. За разлика от далечното минало, когато в тази част е бушувала лава, то днес туристи и посетители от цял свят могат да зърнат едно от най-уютните, приветливи и спокойни кътчета на планетата ни. Не е случайно и името на Ханума, което се свързва с костенурките. По бреговете му живеят стотици тропически и зелени такива. Като атракцион това кътче на Земята предлага уникална възможност за любителите на гмуркане.

Тейбъл бей – това място на пръв поглед всява страховита тръпка, а това се дължи, до голяма степен на опасният остров около него. Името на залива идва от планинско крайбрежно плато, а то се намира в Южна Африка до гард Кейптаун. Срещи него е остров Робен, а той от своя страна носи името си заради многото тюлени, които го обитават. През XX в. на него е построен зловещ затвор, където е бил затворен дори Нелсън Мандела.

Днес на Робен туристите могат да видят музей под самото небе. Това място е станало популярно и любимо са хиляди туристи от цял свят. Днес най-силен интерес залива на Тейбъл бей буди с легендите, които се носят, че на дъното на океана има заровени съкровища от някогашни потънали кораби.